Εναλλακτική καλλιέργεια, τιμή και απόδοση

 Εναλλακτική καλλιέργεια, τιμή και απόδοση

Ύστερα από την εχινάτσια, την στέβια και το ιπποφαές, οι έλληνες αγρότες  εξετάζουν και την περίπτωση της καλλιέργειας του Γκότζι Μπέρι αφού έχει τόσες ευεργετικές ιδιότητες. Το φυτό αποτελεί μία εναλλακτική καλλιέργεια, για την οποία ενδιαφέρον επιδεικνύουν κυρίως οι νέοι αγρότες. Η καλλιέργεια του Γκότζι Μπέρι είναι εφικτή στην Ελλάδα  καθώς οι έρευνες έδειξαν ότι ευδοκιμεί στη χώρα μας. Η φύτευσή του μπορεί να γίνει σχεδόν όλες της εποχές όμως για καλύτερα αποτελέσματα το φθινόπωρο και την άνοιξη μέχρι αρχές του Μαΐου. Η αποστάσεις πρέπει να είναι 2 έως 2,3 μ. φυτό από φυτό και 3,5 έως 4 μ. μεταξύ των γραμμών.Το φυτό ανήκει στην ίδια κατηγορία όπου ανήκει και η ντομάτα κι απ’ ότι φαίνεται έχει αρκετούς  κοινούς εχθρούς  όπως ακάραια, τετράνυχος και ωίδιο. Βέβαια έχει κι άλλους  εχθρούς οι οποίοι όμως είναι αντιμετωπίσιμοι.

Το έδαφος παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή υγεία και ανάπτυξη του φυτού. Το Γκότζι Μπέρι χρειάζεται πορώδες έδαφος για την γρήγορη αποστράγγιση και τον καλό αερισμό του ριζικού συστήματος  διότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην περίπτωση όπου δεν απορροφάτε το νερό και ιδιαίτερα στις υψηλές θερμοκρασίες έως και το θάνατο του φυτού. Το  ph του εδάφους πρέπει να είναι υψηλότερο του 7 έως 8 καθώς το ph παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή υγεία και στην ποιότητα των καρπών. Έτσι πετυχαίνοντας το καλύτερο  ph στο έδαφος μειώνουμε αυτόματα πολλά προβλήματα για τα φυτά μας.

Το Goji Berry δεν χρειάζεται ιδιαίτερη λίπανση διότι δεν είναι απαιτητικό φυτό. Καλό είναι να προστίθεται λίγη κοπριά χωνεμένη από αιγοπρόβατα για καλύτερη ανάπτυξη. Επίσης η χρήση ενεργών μικροοργανισμών και ζεόλιθου, βοηθά στην ποιότητα των καρπών αλλά και στην ανθεκτικότητα των φυτών. Το νερό είναι απαραίτητο αν και το Goji Berry είναι αρκετά ανθεκτικό στην ξηρασία καθώς έχει βαθύ ριζικό σύστημα ειδικά στη διάρκεια της καρποφορίας  και στα πρώτα στάδια της φύτευσης. Το πότισμα πρέπει να γίνετε πάντα αργά το απόγευμα και μόνο με στάγδην όχι με κατάκλιση και όχι σε μεγάλες ποσότητες εκτός και αν το έδαφος απορροφάει πολλή γρήγορα το νερό και στεγνώνει γρήγορα. Η συχνότητα του εξαρτάτε πρώτον από την ηλικία του φυτού και δεύτερον από των τύπο του εδάφους. Πιο συγκεκριμένα όταν το φυτό είναι ηλικίας από 1 έως 3 μήνες  και σε έδαφος μέσης απορρόφησης του νερού το πότισμα πρέπει να γίνεται κάθε 3 με 4 ημέρες. Στη συνέχεια ανά 7 έως 10 ημέρες ή και αργότερα ανάλογα με της κατά τόπους συνθήκες.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s